woensdag 26 april 2017

make over

Een dubbele zelfs.
Vorig jaar om precies te zijn op 13 juli 2016 ging ik met bibberknietjes maar wel alleen naar Dental Clinics voor een eerste consult bij Implantoloog Jack Plooy. Daarna ging het allemaal voorspoedig zo leek het. De genezing van het aanbrengen van de 2 implantaten op weg naar een zogenaamd "klikgebit" en nee er klikt niks...alleen de bleken erg aan mij gehecht. Geen nood, die werden alsnog snel verwijderd.
Vervolgens mocht ik door naar Sander, de specialist van Dental Clinics op het gebied van meten, happen, bewerken, corrigeren, vervaardigen van de volledige prothese en onder het klikgebitje met een "steg" de verbinding tussen kaak/implantaten en onder prothese.
Nog steeds alleen er naar toe...Ik was al super trots op mezelf na ruim 30 jaar als angstpatiënt alles op het gebied van mond en correctie zorgvuldig te hebben vermeden...alleen als het echt niet anders kon was ik bereid om op de stoel plaats te nemen en te blijven zitten...voor mij al zo heel uniek ;-)
Vervolgens ging er eigenlijk van alles mis of verkeerd wat mis en verkeerd kon gaan... buiten mijn schuld.
Een steg die niet paste, Sander die ziek werd, een afspraak die werd gecanceld vanwege een andere patiënt die (heel begrijpelijk) acute hulp nodig had. Persoonlijke/familie omstandigheden en tussendoor een zachte (soft liner) basis die in no time aan flarden lag. In totaal 4 x een verse soft liner aan laten meten en 2 x terug voor een onverwachte volledige breuk van de onder prothese...was dan ook volledig versleten.
Alles bij elkaar 3 maanden vertraging excl.. feestdagen.
En telkens moesten de genezing kapjes/staafjes eruit voor het passen van de steg en allerlei andere metingen. En dat was mijn grootste overwinning want deze handeling was voor mij telkens een marteling. De schroeven van deze kapjes zijn breed en passen precies in de buis van de kunstwortel, en de implantaten liggen bij mij diep. Ik heb voldoende kaak en meer dan voldoende tandvlees en dat tandvlees heeft een eigen willetje..Dat wil zodra de schroef eruit gedraaid is meteen naar elkaar toe..dat is het punt ook ook niet. De ellende was het terug aanbrengen van de schroef want het tandvlees moest weer weggeduwd worden. Dat heeft mij veel zuchten, steunen, zweetdruppels en gekreun gekost, met alle begrip en steun van Sander die mij echt door dit proces heeft gesleurd. Hij wees mij op de ademhaling...veel te hoog...te gespannen..Afijn leermomentjes te over.
En toch telkens met goede moed en een positieve instelling terug voor de volgende fase.
Tot vandaag, 26 april 2017. Zonder verwachting ging ik op tijd naar de kliniek.
Zonder verwachting nam ik plaats in de praktijk ruimte van Sander et voila! Alles paste :-D oké 1 minuscuul drukpuntje wat eenvoudig werd verholpen.
Ik heb weer letterlijk een mond vol tanden, alles is gecorrigeerd, dat wat ingezakt was is opgehoogd, wat scheef was weg gesleten is rechtgezet (dus voor mijn gevoel nu natuurlijk en tijdelijk weer scheef LOL) De tanden hebben weer de juiste stand en positie. En de steg verbinding zit muurvast en zonder marteling!
Als laatste moest ik nog wel even oefenen met het uitnemen en terug plaatsen van de onderprothese....daar heb je spieren en nagels en humor bij nodig .. grinnik.
Maar het lukte prima!
En nu dus wennen aan letterlijk een mond vol tanden, alles is nu anders, praten, slikken, positie van de tong, eten en zelfs de mond sluiten is wennen. Maar...ook dat went weer.
Het grote voordeel van een onder prothese die goed vast zit is een boven prothese die daardoor automatisch ook is goed vast zit...en dat is een heel prettig gevoel na bijna 1 jaar met een rammelend eethoekje ;-)
Sander en ik hebben veel waardering voor elkaar gekregen. Hij heeft mij met veel geduld, begrip en respect begeleid en ik heb respect voor zijn geduld, begeleiding, expertise, mensenkennis en betrokkenheid. Dat was wel een knuffel waard! V
olgende week nog ff terug voor nacontrole.
No problem voor TT!
3/4  jaar verder:
9,2 kg. afgevallen, suikerniveau perfect.
Cholesterol is gedaald (nog 0.4 te gaan)
Bloeddruk is gedaald maar moet nog een stukje.
De rugproblemen zijn aangepakt. De knie gaat momenteel ook goed ondanks lichte slijtage en een stukje kraakbeen want soms aan de wandel wil in het gewricht.
Ja, dat is al met al wel een heel aardig gelukte make-over.
Mijn 2017 begon met een volle agenda voor de gezondheid en gaat nu een stuk gezonder verder met vooral veel ontspanning en FUN!
I love my life the way it is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten